- -
UPV
 

Fira del Invents

TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I DE LES COMUNICACIONS (TIC) 


Rollup Games


Rollup Games és una aplicació que complementa la col·lecció d'estores enrotllables infantils Rollup Games (quatre models diferents), a la venda en exclusiva a les botigues Leroy Merlin d'Espanya i Portugal (www.leroymerlin.es). A través de la càmera del dispositiu mòbil, mitjançant Realitat Augmentada, l'usuari o usuària pot fruir de continguts addicionals com ara animacions 3D, jocs, fotoreclam...


El projecte l'ha desenvolupat Unit Experimental (www.unitexperimental.com) per a Isabel Curtains SA (www.cortinasisabel.com).


L'aplicació permet utilitzar un element quotidià present en la decoració de moltes cases com a element interactiu capaç d'explicar històries, inclosos jocs i múltiples activitats per a fer en família. Al contrari que moltes aplicacions que requereixen d'un ús immersiu, que aïlla l'infant amb el dispositiu mòbil, Rollup Games està pensada per a narrar històries, divertir-se en grup fent fotografies ben gracioses amb els seus personatges favorits i fins i tot tenir compte d'una mascota virtual dia a dia, per a aprendre valors tan importants com la responsabilitat i la constància.


L'equip interdisciplinari està especialitzat en experiències transmèdia enfocades a actes culturals, museus, centres d'art i està format per investigadors de la Facultat de Belles Arts i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Informàtica de la UPV.


UNIT Edición experimental e interactiva UNIT Edición experimental e interactiva (obri nova finestra)



Dispositius de transmissió i processament de senyals per a microsatèl·lits


Aquests dispositius, desenvolupats per investigadors de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia, es podrien utilitzar en els satèl·lits de dimensions xicotetes (microsatèl·lits, nanosatèl·lits i picosatèl·lits), el desenvolupament dels quals en els pròxims temps es preveu molt important amb l'extensió de l'internet de les Coses (Internet of things). Amb aquestes tecnologies es podrien implementar tots els components d'un frontend d'RF complet a bord d'aquests satèl·lits de dimensions xicotetes. És una tecnologia de molt bones prestacions, econòmica, i de poc pes i volum.


Es tracta de dos mitjans guiats de transmissió i processament de senyals, amb unes prestacions quasi tan bones com les de la guia d'ona rectangular tradicional utilitzada en la càrrega útil de satèl·lits de comunicacions, però molt més econòmiques i fàcils de fabricar, i amb més poc pes i volum.


Grupo Aplicaciones de las Microondas iTEAM Grupo Aplicaciones de las Microondas iTEAM (obri nova finestra)



Tangibot


Tangibot és el primer robot d'Espanya per a xiquets en edat preescolar que desenvolupa la col·laboració i el pensament computacional basat en tecnologia RFID. L'han desenvolupat investigadors del grup de recerca ISSI-Futurelab del Departament de Sistemes Informàtics i Computació. Porta incorporat un lector de radiofreqüència RFID i un computador de la plataforma Lego Mindstorms que li permet detectar elements interactius en l'entorn i rebre ordres de moviment mitjançant una interfície natural.


Tangibot permet desenvolupar habilitats socials i col·laboratives, perquè el robot es controla mitjançant l'acció conjunta de quatre xiquets que tenen cadascun la responsabilitat de fer un tipus de moviment del robot (avant, arrere, esquerra i dreta). D'altra banda, facilita el desenvolupament del pensament computacional ja que els xiquets han de resoldre mitjançant el robot diferents tipus de problemes i per a fer-ho han de planificar les accions que han de fer, seqüenciar-les i executar-les de manera coordinada. El robot s'ha utilitzat amb èxit en escenaris educatius d'escoles de preescolar de la Comunitat Valenciana i a l'Escola d'Estiu de la UPV.


A més, el robot permet fer tasques d'estimulació cognitiva per a persones d'edat avançada i habilita la realització de jocs intergeneracionals en els quals participen conjuntament xiquets i avis utilitzant un artefacte tecnològic que potencia una forma d'interacció natural i intuïtiva que tots dos poden utilitzar.


Grupo de Ingeniería del Software y Sistemas de Información-Futurelab Grupo de Ingeniería del Software y Sistemas de Información-Futurelab (obri nova finestra)



Bicicleta instrumentalitzada


Es tracta d'una bicicleta equipada pel Grup d'Enginyeria de Carreteres de la UPV amb diversos sistemes que tenen com a objectiu registrar de quina manera es produeix la interacció entre els vehicles motoritzats i les bicicletes, amb una atenció especial als avançaments i les maniobres de seguiment.


En concret, l'equip d'investigadors de la UPV ha incorporat a la bicicleta dues càmeres de vídeo d'alta resolució dotades amb sistema de posicionament GPS per a registrar la maniobra d'avançament, un velocímetre làser que registra la velocitat relativa a la qual circulen els vehicles motoritzats respecte a la bicicleta en l'avançament i un polsador amb el qual el ciclista registra el nivell de risc percebut durant la maniobra.


L'estudi dut a terme amb la bicicleta instrumentalitzada permet analitzar en profunditat la maniobra d'avançament, fet que és d'una gran utilitat en l'àmbit de la seguretat viària.


Grupo de Investigación en Ingeniería de Carreteras-Instituto de Transporte y Territorio Grupo de Investigación en Ingeniería de Carreteras-Instituto de Transporte y Territorio (obri nova finestra)



Mini SP


Impressora 3D desenvolupada per la jove empresa valenciana Sirius Prototypes i el FabLab València (Institut IRP, UPV), que n'ha iniciat fa poc la comercialització per a un mercat domèstic i de bricolatge digital. La principal innovació del sistema és el segell Do It Together, el qual consta d'un llit de 15x15 cm, estructura en metacrilat, ancoratges impresos en 3D (RepRap), Arduino Mega i desenvolupament de codi obert (open source). Inclou un extrusor MK8 que permet un millor funcionament del filament de material.


Es tracta, a més, de la impressora 3D més econòmica del mercat fabricada a Espanya.


FabLab Valencia FabLab Valencia (obri nova finestra)



MaIOT


El projecte MaIOT, presentat per alumnes del Col·legi Salesià Joan XXIII d'Alcoi , va rebre el premi de la UPV en l'última edició de Petits Grans Invents. Es tracta d'una jaqueta intel·ligent, en la qual les indicacions que el ciclista realitza amb el braç, i que assenyalen canvis de direcció, són transformades en senyals lluminosos en l'esquena del ciclista per a facilitar la visió a la resta d'usuaris de la via i poder evitar accidents. El sistema, a més, incorpora diferents sensors que permeten conèixer en temps real (a través del dispositiu mòbil) diferents condicions ambientals: posició, velocitat i detecció de caigudes amb avís a emergències.


Col·legi Salesianos Juan XXIII d'Alcoi Col·legi Salesianos Juan XXIII d'Alcoi (obri nova finestra)



Soundcool


Soundcool és un sistema gratuït per a la creació col·laborativa musical amb mòbils, tauletes, Kinect i MAX/MSP/Jitter. Consisteix en un conjunt de mòduls per a transformar el so que funcionen en un ordinador i es poden controlar amb els mòbils via Wi-Fi per mitjà de l'app Soundcool, disponible en PlayStore i Apple Store. Soundcool és un desenvolupament del Grup d'Arts Performatives i Tecnologia (PerformingARTech) de la Universitat Politècnica de València, que va començar en 2013, i que des de llavors no ha parat de créixer adoptant-se en diversos centres europeus i aconseguint diferents premis, com ara el Premi del SIMO 2016 a la Millor Experiència en Programació i Robòtica.


Grup d'Arts Performatives i Tecnologia Grup d'Arts Performatives i Tecnologia (obri nova finestra)



Museu Hologràfic


L'Institut IDF presenta un nou concepte de museu de realitat augmentada, que ofereix a l'espectador experiències interactives noves per a l'exposició de produccions multimèdia tridimensionals.


Al museu es mostren diversos models interactius que corresponen a l'experimentació de models comunicatius nous entre la realitat i la virtualitat tant per a futures aplicacions industrials com culturals. S'aprofundeix així en el desenvolupament d'un llenguatge propi per a aquest «espai mixt» que siga capaç de crear noves experiències sensorials immersives. Concretament, els continguts exposats mostren d'una banda els avanços del grup en la creació d'interfícies de realitat augmentada per a manejar robots industrials, i de l'altra es mostren una sèrie d'aportacions artístiques dels alumnes i membres de l'equip investigador de l'IDF que tracten d'explotar les possibilitats creatives d'aquest nou format expositiu.


Institut de Disseny i Fabricació (IDF) Institut de Disseny i Fabricació (IDF) (obri nova finestra)





EMAS upv