- -
UPV
 

Setmana de la Ciència 2017

Mecatrònica y TIC 


Construeix el teu robot explorador. Taller de mecatrònica

Professors:
Ángel Valera, Carlos Ricolfe, Antonio J. Sánchez i Marina Vallés
Dep. d'Enginyeria de Sistemes i Automàtica


Què és la mecatrònica? És la mecànica + l'electrònica. Què és la mecànica? L'automatització dels processos (revolució industrial). I què és l'electrònica? L'automatització del processament de dades (revolució informàtica) On podem trobar la mecatrònica? Per exemple, a casa nostra: en ventiladors, aixetes, llavadores, forns, neveres... i també als cotxes.


A través dels sistemes d'actuació, de sensorització i de control més els actuadors elèctrics, els alumnes han de dissenyar i programar un robot mòbil de Lego. L'objectiu és que el robot explorador siga capaç de fer moviments simples, com ara trajectòries quadrades o rectangulars, girs, etc., a fi d'eixir (en el menor temps possible) d'un laberint.





De Termen a Tempest. Taller de tecnologies de la informació (TIC)

Professor: Carlos Hernández. Dep. de Comunicacions


La finalitat d'aquest taller és fer un recorregut per la història de l'ús de la tecnologia electrònica en la creació musical utilitzant com a punt de partida un theremin, considerat com el primer instrument musical electrònic de la història, i arribant fins als nostres dies.


El theremin, creat pel físic Lev Termen l'any 1919, fa ús de conceptes propis del camp de les telecomunicacions, com ara antenes, camps magnètics, resistències, mescladors, etc., per produir un so. El theremin pertany al grup d'instruments musicals que es toca sense tocar-lo. És a dir, acostant les mans a les seues dues antenes, o allunyant-les-en, és possible modificar la freqüència del so generat o de la nota que s'emet, així com l'amplitud o el volum corresponents.


Durant el taller s'analitza com van ser els inicis de l'electrònica d'estat sòlid, que va prendre el lloc de l'electrònica basada en les vàlvules al buit, i va fer possible la reducció en grandària, pes, consum i cost dels equips de l'època. Serà curiós comprovar que molts dels principis en què es basa el funcionament d'aquests nous equips els van postular matemàtics, físics, químics i fins i tot filòsofs dels segles XVIII i XIX.











EMAS upv