- -
UPV
 

Atreveix-te amb la universitat

ACTIVITATS 


Fer visible l'invisible. Introducció a la radiació infraroja


En la demostració es proven els efectes de la calor amb l'ajuda d'una càmera termogràfica i de dues planxes elèctriques, un poal d'aigua, una peça d'acer, un bloc de formigó... I, d'aquesta manera, els alumnes descobreixen els grans avantatges dels mesuraments fets amb infrarojos: entre altres, la facilitat amb què es pot obtenir la temperatura d'objectes mòbils i de difícil accés; de grans superfícies i, fins i tot, de diversos elements alhora.



Visita a la Fira dels Invents


Aquesta exposició científica mostra de manera gràfica la investigació que es realitza a la Universitat Politècnica de València. En total, s'exhibeixen més d'una vintena de prototips i models desenvolupats als departaments, instituts i laboratoris de la UPV, en àmbits com el sector agroalimentari, el desenvolupament d'aplicacions per a dispositius mòbils, les noves tecnologies aplicades en l'àmbit mèdic i educatiu, la robòtica aèria i submarina o el sector de l'automoció.



Construeix un robot explorador. Taller de mecatrònica


Els sistemes mecatrònics no són aliens a nosaltres: es calcula que en un habitatge estàndard hi ha més de 200 aparells i dispositius mecatrònics. La part pràctica consisteix en el desenvolupament d'un robot mòbil amb configuració diferencial. Gràcies a la plataforma Lego Mindstorms NXT, és possible construir un robot que es pot programar perquè siga capaç d'eixir, en el menor temps possible, d'un laberint, les parets del qual, han d'estar marcades en negre.



Això... quant mesura, on es troba i com hi arribe? Taller de fotogrametria i cartografia


Els alumnes fan dos activitats: en la primera, relacionada amb la topografia aplicada, estacionen diferents nivells per a visualitzar marques sobre mires col·locades a un nivell diferent i obtenen el desnivell entre aquestes. En la segona, els alumnes visualitzen amb un estereoscopi dues imatges fotogràfiques per a aconseguir una visió tridimensional, les tracten en un ordinador i aconsegueixen un anàglif que permet observar les fotos amb les típiques ulleres roges i verdes.



Te roig + llapis negre = energia verda. Taller d'energia solar


La pràctica consisteix a crear una cèl·lula fotovoltaica casolana en parelles a partir d'elèctrodes de diòxid de titani i de ports conductors. Els alumnes submergeixen en te roig el cristall prèviament impregnat i en pinten un altre igual amb mina de llapis. Uneixen les dues cares conductores i introdueixen entre ambdues un electròlit. D'aquesta manera es fabriquen 15 cèl·lules que s'uneixen amb cables. La suma de l'energia captada permet posar en marxa una calculadora.



I l'ordinador va compondre l'Aserejé. Taller d'informàtica i música


Les persones assistents treballen davant d'un equip i comencen aprenent alguns conceptes fonamentals, com ara freqüència, volum, ritme... Més avant generen sons, els escolten i observen quina forma tenen. A més, descobreixen que hi ha alguns conceptes de física que són d'utilitat en aquests casos. Finalment, usen alguns programes informàtics (Ambox, Audio Paint, Slicer, Impro-Visor i MicroKit), de manera que converteixen l'ordinador en un instrument musical.




EMAS upv